banner By SIDDE

5 tips waarop je moet letten bij de aanschaf van een bank.

Gepost op 05-06-18 in Wooninspiratie

5 tips waarop je moet letten bij de aanschaf van een bank.

Een bank is niet alleen mooi, het is tevens een gebruiksartikel waar je vele jaren plezier van wilt hebben. Je hebt een mooie, betaalbare bank gezien maar hoe weet je of het een kwalitatieve bank is?

Goedkoop is duurkoop wordt vaak gezegd, en dat is echt waar. Om te weten of je een goede koop hebt gedaan, moet je eigenlijk weten wat er in de bank zit. Maar ja, dat is van buitenaf niet te zien.…….

5 tips waarmee jij tot een weloverwogen besluit kunt komen.

 

1. Het karkas

Het karkas vormt de basis van je bank. Deze wordt gemaakt van verschillende soorten hout. Op de dragende delen, dat is het deel waar je met je gewicht op zit, worden beukenregels gebruikt. Beuken is een keiharde houtsoort die niet snel breekt. Op de delen die niet dragen wordt vaak meubelplaat of multiplex gebruikt.

Er kan worden bezuinigd op een bank door in plaats van beukenregels, grenen hout te gebruiken. En in plaats van mulitplex bijvoorbeeld karton. Een stuk goedkoper, maar het gaat ook veel minder lang mee. Test of een bank met karton is gemaakt en klop of druk met je hand tegen de buitenkant van de armlegger aan. Hoor je geen geluid? Of kun je de stof ver naar binnen drukken? Dan is de kans groot dat er helemaal geen materiaal aan de binnenkant is gebruikt of een eenvoudige karton.

2. De vering

De vering in een bank bepaalt samen met het schuim het comfort in de bank. In de banken van By Sidde werken we altijd met een nosag ondervering gemaakt van metaal. Daardoor ben je gegarandeerd van een blijvend comfort. Er kan worden bezuinigd op een bank door in plaats van nosag met elastieke banden te werken. Ook weer een stuk goedkoper, maar elastiek rekt uit en komt na verloop van tijd niet meer terug in vorm. Je zakt met de loopt der tijd steeds verder weg in de bank. 

3. De binnenvering

Het comfort kan extra versterkt worden door met een binnenvering te werken bovenop de nosag vering. Binnenvering is gemaakt van metaal in spiraalvorm en veert mee met de zitting. Je zit als het ware op een boxspring matras. By Sidde gebruikt altijd binnenvering op banken die met een vaste zitting zijn gestoffeerd. 

4. Het schuim

Daarna worden de houten delen en de veringen voorzien van een schuimlaag. Er zijn twee soorten; het duurdere Koudschuim (afgekort ook wel HR genoemd, High Resilience Foam) of het goedkopere Polyether. Schuim wordt gemaakt uit olie. Onder hoge druk en warmte wordt de olie substantie in een mal gespoten en dat gaat uitzetten en uitharden. Er ontstaat een groot schuimblok, van 5x5 meter. Daar worden per zitting, rug, armlegger op maat stukken van gesneden en op het karkas geplakt. Schuim is opgebouwd uit allemaal kleine cellen met lucht. Als je gaat zitten op de bank worden de cellen gekraakt. Ze zakken wat in. Dat is normaal. Bij Koudschuim is dat proces na een maand of 3 gestabiliseerd en blijft de elasticiteit zoals het dan is. (Afhankelijk van de gebruiksintensiteit en de gezinssamenstelling).  Polyether zakt ook in maar stabiliseert niet op een bepaald niveau. De levensduur van polyether is veel minder lang.

5.  Stof

Stoffen worden op een aantal zaken getest die de kwaliteit weergeven. Bijvoorbeeld de Martindale test. Dat is niets anders dan een roterende schijf die net zo lang blijft draaien op de stof tot de eerste 3 garens zijn geknapt. Hoe hoger het aantal rotaties, hoe beter. Verkleuring van de stof kun je opvragen aan de hand van de lichtechtheidstest. 1 staat voor sterke verkleuring en 6 voor nauwelijks verkleuring. 1 gouden tip, zet je bank nooit in het zonlicht. Dan verkeurt elke stof.

Dit vind je vast ook interessant!